Det amerikanske danseensemble Pilobolus er efter en årrække tilbage i den gamle have med showet Shadowland.

af Pia Stilling (cand.mag.)


Danseensemblet Pilobolus er opkaldt efter en svamp, der gerne tager ophold i kokasser – og de gæstede atter Tivoli med deres show Shadowland, der er fyldt med dans, akrobatik og eventyrlige skyggebilleder.

De var her også for to år siden med samme forestilling, der handler om den lille pige, der er på tærsklen til at blive voksen og drømmer sig væk på eventyr. I sin mentale løsrivelsesproces drømmer hun sig væk og bliver sat på alskens prøvelser, oplevelser og ydmygelser, indtil hun igen vågner hos sine kærlige forældre.


Shadowland 2
Shadowland. Pilobolus. Foto: Pilobolus


Det er således et traditionelt eventyr om en pige i transition. Som titlen Shadowland antyder, foregår størstedelen af handlingen via skyggebilleder, men når tilværelsen bliver mere håndgribelig, er personerne foran skærmen i kød og blod. Skyggeeffekterne er uhyre dygtigt lavet, og man skal virkelig se godt efter for at se, hvordan hovedpersonen i lange perioder forvandler sig til en lille hund.

Pigen/hunden møder alskens personer og dyr på sin vej og er blandt andet ude at køre taxa på et tidspunkt. Ikke så opsigtsvækkende for så vidt, men når billedet tegnes af menneskekroppe, der projiceres op på et gigantisk hvidt oplyst lærred, er det svært ikke at blive imponeret.

Drømmen/mareridtet styres af en hånd fra oven, der griber ind i begivenhederne og indfanger pigen eller snupper hendes hoved.

Pigen eller hundepigen forelsker sig i en kentauer (halvt mand – halvt hest), der materialiserer sig i kød og blod og i stor nøgenhed i hele to mænd sammen med pigen. Her slap forestillingen et kort øjeblik sit mere glatte og kommercielle præg og gav anledning til sensuelle tanker. Også i mareridtscirkuset, hvor den lille pige/hund holdes fanget, forlader man idéen om en ren familieforestilling.

Kompagniet ærer sit værtsland ved at slutte af med en epilog, der starter med fly fra New York, og til alles store overraskelse lander man i København, hvor både en elefant fra ZOO og den lille havfrue kommer til live som skyggevæsner. Til sidst lander man i Tivoli, som de dygtige dansere staver til med deres kroppe. Det hele bliver akkompagneret til toner af Burhan G, og til sidst bliver der stavet til TAK.

Det er sjovt, imponerende, og danserne er en fryd for øjet, men det er også meget kommercielt og lidt for langt – og så har vi set det hele for to år siden. Det kunne være en idé at invitere kompagniet til Tivoli med en ny forestilling næste gang.

 

Shadowland 1
Shadowland. Pilobolus. Foto: Pilobolus

 

FAKTA:
Shadowland
med Pilobolus

Spillede i Tivolis Koncertsal den 15. til 20. september 2015

Bagom:
Scenograf: Neil Patel
Komponist: David Poe
Ensemble Pilobolus

Spotting

Terpsichore – alle medier

Moving Arts

RSS FEED

Tilmeld nyhedsbrev

Følg os

Scroll to top