Mænd med muskuløse overkroppe og kvinder med feminine former. Strakte fødder og høje benløft. Præcise greb og organiske figurer. Stemningsmættet musik og stringent lysdesign. Melankoli og relationer mellem mennesker. Dygtige dansere og velkomponerede trin. Detaljerne er mange, og tilsammen er dansen så helstøbt og rolig smuk. Nederlands Dance Theater præsterer ganske enkelt fornem og bevægende dans; ikke mindst takket være deres huskoreografer Sol León og Paul Lightfoots unikke trinsprog.

Susanne Trudsø (konservator; kulturskribent)

 

Det Kongelige Teater lægger i disse dage scenegulv til et sublimt gæstespil. Desværre bliver det kun til tre aftener, hvor det hollandske kompagni kan nydes. Aftenens program er sammensat af tre værker med hvert sit tema. Værker uden egentlig handling og dog; et tema er parforhold, et andet er egoisme, mens det tredje er afskedens stemninger.

De eminent dygtige dansere viser nærværende, ekspressiv dans, der også er fyldt med æstetik, ømhed, længsel, hengivenhed og smukt tegnede skulpturelle positurer. Rørende, men også skarpe og præcise trin med flotte, høje løft samt fuldstændig kropsbeherskelse.

 

SHOOT THE MOON
Sol León & Paul Lightfoot. Nederlands Dans Theater.Shoot The Moon. Foto: Rahi Rezvani


Shoot the Moon
Et cirkelslag delt i tre og med roterende vægge isat en dør eller et vindue. I Shoot the Moon er par der længes, sørger hinanden og frastøder i håndfast samdans. Vinduer åbner muligheden for længsel, håb og drømme, mens dørene åbner op for at forlade rummet og de nuværende rammer. Muligheden for kontakt eller forandring får den enkelte til at forlade. Eller overveje og vende tilbage. Trin, danserne og musikken er så veltrimmet, at dansen bliver absolut tankebærende i sin tolkning af begrebet parforhold.

 

SAME DIFFERENCE 
Sol León & Paul Lightfoot. Nederlands Dans Theater.Same Difference. Foto: Rahi Rezvani

 

Same Difference
I et univers af indrammende lyskegler er der tendens til en stemning af galehus. En kvinde, der langsomt ruller over scenen, en soldat, der tripper afsted med absolut minimalistiske skridt og en mand, der fulgt af en skygge går i graven for atter at genopstå. Same Difference er fyldt med egoer så fyldende, at individerne umiddelbart ikke kan finde plads til at rumme andre end sig selv. Men samtidig også en snert af efterkrigstidsstemning, hvor mennesker, der grundet omstændighederne er blevet spredt, men nu atter kan søge pårørende, finde sammen og gribe hinanden. Særligt pas-de-deux’en mod værkets slutning er stemningsmættet, underfundig og med overraskende greb og figurer. Trinsproget, som makkerparret León og Lightfoot har skabt er tydeligvis stærkt inspireret af kompagniets tidligere leder; den eminente koreograf Jiří Kylián, men samtidig også dybt personligt og så overraskende energisk, spontant og med skøn humor.

 

STOP MOTION 2
Sol León & Paul Lightfoot. Nederlands Dans Theater. Stop Motion. Foto: Rahi Rezvani


Stop-Motion
Aftenen sidste værk Stop-Motion er et sandt trumfkort; aftenens klimaks, hvor den melankolske musik sammen med scenegulvets fnuglette, hvide pulverlag hvirvles op hver gang en strakt fod strejfer gennem laget. Pulveret – måske er det mel – hænger i luften en stund og giver sammen med en videoprojektion en stemning af renæssance og savn. Igen er dansen og trinsproget ultra strakte fødder, absolut høje benløft og sublimt samspil danserne imellem i de smukkeste pas-de-deuxer. Melets anatomi, når det sparkes op i luften, hænger en stund og atter daler mod gulvet, giver en stemning af en støvet fortid, en nærværende intens nutid og en diffus fremtid, hvor mennesker kommer, genopstår og forsvinder i de diffuse tåger. Og lige da dansen, musikken og scenografien er allermest gribende, smuk og intens, går tæppet ned for en helstøbt og så vellykket danseaften, at man kun kan gå beriget hjem, glad i låget og selv svævende ud i vinterkulden.

 

 

STOP MOTION 1


FAKTA:

Nederlands Dans Theater
Koreografi: Sol León & Paul Lightfoot

Spilleperiode: 19.-21. januar
Spillested: Det Kgl. Teater


Om forestillingen
Shoot the Moon sætter gennem tre kærlighedshistorier fokus på, hvor hvordan vi udtrykker os over for hinanden.
Same Difference er en surrealistisk fortælling inspireret af den kaotiske indflydelse egoet har på mennesker, og hvor nemt det er at lade sig distrahere.
Stop-Motion er León og Lightfoots seneste værk, hvor syv dansere tematiserer værkets afskeds- og transformationsproces.


Om Nederlands Dans Theater
Nederlands Dans Theater er et af verdens førende moderne dansekompagnier under kunstnerisk ledelse af koreografen Paul Lightfoot.
Det hollandske kompagni har base i Haag, men optræder for over 100.000 publikummer hvert år Europa, USA, Asien og Australien. Siden etableringen i 1959 har Nederlands Dans Theater opbygget et repertoire på over 600 balletter, og består af 28 fænomenale dansere mellem 23 og 40 år fra hele verden. I 1978 skabte Nederlands Dans Theater juniorkompagniet NDT 2, som ’fodrer’ hovedkompagniet med unge talenter. Begge kompagnier er fejret som de mest karakteristiske dansekompagnier i verden.

 

Sol León & Paul Lightfoot. Nederlands Dans Theater. Stop Motion. Foto: Rahi Rezvani

Spotting

Terpsichore – alle medier

Moving Arts

RSS FEED

Tilmeld nyhedsbrev

Følg os

Scroll to top